Monument Meppel

Op 20 april 2011 worden Stolpersteine geplaatst bij de laatst bekende adressen van 67 Joodse inwoners van Meppel. Van de 250 uit deze stad zijn er 232 vermoord, voor wie in 1970 een monument werd onthuld. Ook de naam David van Gelder staat hierop.

Lees meer

KNVB monument

Op 10 december 1949 is de onthulling van het KNVB-monument, waarop de naam van Van Gelder overigens niet is vermeld.

Lees meer

Vermoord

David van Gelder wordt op 31 januari 1943 vermoord in Auschwitz. Hij is zestien jaar oud geworden. Niemand uit zijn gezin heeft de oorlog overleefd.

Lees meer

Openbare school voor Joden verboden

Op 1 september 1941 werd het Joodse kinderen verboden om nog naar een openbare school te gaan. Het was één van de vele maatregelen van de bezetters als voorbereiding op de Holocaust.

Lees meer

Duitse inval

Op 10 mei 1940 was de Duitse inval. Van Gelder was toen 13 jaar oud en speelde bij de aspiranten. Zijn vader was bij elke thuiswedstrijd aanwezig op het MSC-terrein met zijn bakfiets, waar hij fruit, chocola en andere versnaperingen verkocht.

Lees meer

David van Gelder geboren

David van Gelder werd geboren op 2 oktober 1926 in Meppel. Hij was lid van voetbalclub MSC uit Meppel. Het was een gemengde club met veel Joodse leden. De club zelf vond er minstens tien in de ledenlijsten van 1940. De familie van Gelder was een echte clubfamilie met vader Benjamin en de zonen Aron, David, Leo en Eli.

Lees meer