KNVB monument

Op 10 december 1949 is de onthulling van het KNVB-monument, waarop ook de naam van Griemink staat.

Lees meer

Herbegraven

De slachtoffers komen eerst in een massagraf op de begraafplaats in Varsseveld. Op 27 april 1945 worden de mannen uit de omgeving van Hardenberg herbegraven in Bergentheim. Deze laatste rustplaats is nu een monument. In Bergentheim is een straat naar Gerrit Griemink vernoemd.

Lees meer

Doodgeschoten

Op 2 maart 1945 worft Griemink gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld, samen nog 45 mannen. Het is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen.

Lees meer

Verzet

Op 12 januari 1945 wordt Griemink samen met andere verzetslieden uit de buurt gearresteerd. Hij is al jarenlang actief als verzetsman, onder meer met hulp aan Joden en onderduikers. Hij wordt vastgezet in Kamp Erika, het Huis van Bewaring in Almelo en tenslotte in gevangenis de Kruisberg in Doetinchem.

Lees meer

Duitse inval

Op 10 mei 1940 was de Duitse inval. Griemink was toen 22 jaar oud en woonde in Bergentheim. Hij was opsporingsambtenaar bij het Rijkskolenbureau, sectie turf. Deze organisatie hield toezicht op de eerlijke verdeling van brandstof, gas en elektriciteit.

Lees meer