Op 10 december 1949 is de onthulling van het KNVB-monument, waarop ook de naam van Griemink staat.
Lees meerCategory: Gerrit Griemink
Gerrit Griemink was lid van voetbalclub Emmen.
Op 5 mei 1946 is de onthulling van het monument voor de 46 slachtoffers.
Lees meerDe slachtoffers komen eerst in een massagraf op de begraafplaats in Varsseveld. Op 27 april 1945 worden de mannen uit de omgeving van Hardenberg herbegraven in Bergentheim. Deze laatste rustplaats is nu een monument. In Bergentheim is een straat naar Gerrit Griemink vernoemd.
Lees meerOp 2 maart 1945 worft Griemink gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld, samen nog 45 mannen. Het is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen.
Lees meerOp 12 januari 1945 wordt Griemink samen met andere verzetslieden uit de buurt gearresteerd. Hij is al jarenlang actief als verzetsman, onder meer met hulp aan Joden en onderduikers. Hij wordt vastgezet in Kamp Erika, het Huis van Bewaring in Almelo en tenslotte in gevangenis de Kruisberg in Doetinchem.
Lees meerOp 10 mei 1940 was de Duitse inval. Griemink was toen 22 jaar oud en woonde in Bergentheim. Hij was opsporingsambtenaar bij het Rijkskolenbureau, sectie turf. Deze organisatie hield toezicht op de eerlijke verdeling van brandstof, gas en elektriciteit.
Lees meerGerrit Griemink wordt op 9 november 1917 geboren in Emmen. Hij wordt lid van voetbalclub Emmen.
Lees meer