Sportmonument

Op 5 mei 1952 wordt in Wageningen het Sportmonument met namen van zeventien sportlieden die in de oorlog zijn omgekomen, óók van de gebroeders Westland. De foto van het Sportmonument is via Wikipedia.

Lees meer

KNVB monument

Op 10 december 1949 is de onthulling van het KNVB-monument, waarop de naam van Westland is vermeld.

Lees meer

Begraven in Wageningen

Op 6 juni 1944 worden de broers Westland gefusilleerd in de Kennemer duinen bij Bloemendaal. Jacoubs is begraven op de Nieuwe Israëlitische begraafplaats in Wageningen. In 2011 is een herinneringssteen gelegd voor Westland en zijn vrouw. De foto is via Wikicommons.

Lees meer

Arrestatie

Willem en Jacobus Westland worden op 23 mei 1944 gearresteerd tijdens een inval op hun onderduikadres in Slochteren en naar Kamp Vught gedeporteerd. Tijdens een proces worden ze ter dood veroordeeld. De afbeelding van Kamp Vught is via Oorlogsbronnen.

Lees meer

Duitse inval

Op 10 mei 1940 is de Duitse inval. Westland is dan 37 jaar oud. Samen met zijn broers Willem, Cees en Jo helpt hij Joden uit de Amsterdamse filmwereld bij hun onderduik, onder meer in een hotel, waarvan hij eigenaar is. In maart 1943 geven Willem en Jacob Westland de opdracht tot de moord op de NSB-hoofdcommissaris Willem Versteeg, maar die mislukt. De broers moeten onderduiken.

Lees meer

Jacobus Westland geboren

Jacobus Westland is op 1 juni 1902 geboren in Wageningen. Hij is lid van voetbalclub Wageningen. Zijn vader is lid van de gemeenteraad. Oorspronkelijk is Jacobus katholiek, maar na zijn huwelijk in 1934 met de Joodse Rachel Kranser stapt hij over naar het Joodse geloof. Hij leert Kranser kennen tijdens zijn wekelijkse bezoeken aan de filmbeurs in Amsterdam. Samen met zijn broer Willem is hij eigenaar van drie bioscopen en een hotel. In 1934 leggen zij ook een wielerbaan aan

Lees meer