Clubmonument

Op 18 december 1954 onthult Achilles zijn clubmonument, nog steeds zonder de Joodse namen. Pas op 19 december 1964 worden alsnog deze acht oorlogsslachtoffers toegevoegd, tien jaar later! De foto is via Wikipedia. Bij het laatste adres van dit gezin zijn Stolpersteine gelegd. Burgemeester Boelens krijgt na de oorlog vierenhalf jaar gevangenisstraf voor zijn collaboratie.

Lees meer

KNVB monument

Op 10 december 1949 is de onthulling van het KNVB-monument. De naam van Van Oosten staat daar niet op, omdat Achilles de namen van de Joodse voetballers niet heeft doorgegeven, omdat ze tijdens hun moord officieel geen lid meer waren

Lees meer

Vermoord

Jonas, zijn vader en oom worden naar Kamp Westerbork gestuurd. De rest van het gezin gaat naar Kamp Amersfoort. Op 16 januari 1943 wordt Van Oosten vermoord in Auschwitz, 16 jaar oud. Niemand uit dit gezin heeft de oorlog overleefd.

Lees meer

Deportatie

De nazi’s nemen de winkel en het huis van de ouders van Van Oosten in beslag. Korte tijd daarna duikt het gezin onder op een klein eilandje in de Friese meren. Op 30 juli 1942 vraagt burgemeester Harm Boelens om de opsporing en aanhouding van deze familie. Daarna worden ze inderdaad ontdekt en gearresteerd

Lees meer

Openbare school voor Joden verboden

Op 1 september 1941 wordt het Joodse kinderen verboden om nog naar een openbare school te gaan. Het is één van de vele maatregelen van de bezetters als voorbereiding op de Holocaust.

Lees meer

Duitse inval

Op 10 mei 1940 is de Duitse inval. Van Oosten woont op de Gedempte Singel 10 in Assen, 13 jaar oud. Zijn ouders hebben de meubel- en beddenzaak De Walvisch.

Lees meer