David van Gelder

Geboren
David van Gelder werd geboren op 2 oktober 1926 in Meppel. Hij was lid van voetbalclub MSC uit Meppel. Het was een gemengde club met veel Joodse leden. De club zelf vond er minstens tien in de ledenlijsten van 1940. De familie van Gelder was een echte clubfamilie met vader Benjamin en de zonen Aron, David, Leo en Eli.

Duitse inval
Op 10 mei 1940 was de Duitse inval. Van Gelder was toen 13 jaar oud en speelde bij de aspiranten. Zijn vader was bij elke thuiswedstrijd aanwezig op het MSC-terrein met zijn bakfiets, waar hij fruit, chocola en andere versnaperingen verkocht.

Openbare school voor Joden verboden
Op 1 september 1941 werd het Joodse kinderen verboden om nog naar een openbare school te gaan. Het was één van de vele maatregelen van de bezetters als voorbereiding op de Holocaust.

Westerbork
Op 3 oktober 1942 werd het hele gezin Van Gelder uit hun huis gehaald op de Parallelweg in Meppel: vader Benjamin, moeder Rebekka en de kinderen Anna Regiena, David, Rijna Elizabeth, Rozetta en Vogelina. Ze werden naar Kamp Westerbork afgevoerd. Vanaf daar zijn ze afgevoerd naar Auschwitz.

Vermoord
David van Gelder werd op 31 januari 1943 vermoord in Auschwitz. Hij is zestien jaar oud geworden. Niemand uit zijn gezin heeft de oorlog overleefd.

KNVB monument

Op 10 december 1949 was de onthulling van het KNVB-monument, waarop de naam van Van Gelder overigens niet is vermeld.

FILM 1949

Monument Meppel
Op 20 april 2011 werden Stolpersteine geplaatst bij de laatst bekende adressen van 67 Joodse inwoners van Meppel. Van de 250 uit deze stad zijn er 232 vermoord, voor wie in 1970 een monument werd onthuld. Ook de naam David van Gelder staat hierop.